Alacsony Fehérvérsejtszám (Neutropenia)

Alacsony Fehérvérsejtszám (Neutropenia)A neutropenia és a leukopenia olyan szavak, amelyek arra utalnak, hogy a vérben alacsony a fehérvérsejtek száma (leukocita). GBs segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében, valamint a betegségek. Ha számuk alacsony, a fertőzés veszélye nagyobb. Nem mindenkinek, akit rákkal kezelnek, neutropenia vagy leukopenia alakul ki, de sokan fognak. A Leukopenia a leukocita teljes számának csökkenése.

A leukocita egy másik szó, amelyet a leukocita leírására használnak. A leukociták a csontvelőben készülnek, és a vérben és a nyirokszövetekben is megtalálhatók. Alapvető szerepet játszanak a szervezet fertőzések elleni védelmében, valamint a mikroorganizmusok ellen, amelyek fertőzéseket okozhatnak. A Neutropenia a neutrofilek számának csökkenése. A neutrofilek egyfajta leukocita, amely körülveszi, valamint elpusztítja a mikroorganizmusokat a szervezetben. Nagyon fontosak a fertőzések elleni küzdelemben. A Neutropenia a neutrofilek sokféleségének csökkenése. A neutrofilek egyfajta fehérvérsejtek, amelyek körülveszik és károsítják a mikroorganizmusokat a szervezetben. Rendkívül fontosak a fertőzések elleni küzdelemben. A normál WBC fokok kutatólaboratóriumonként eltérhetnek. A neutrofil anyagot abszolút neutrofilszámnak (ANC) is nevezhetjük.

Általában a beutaló értékek a következők: fehérvérsejtek (leukociták): 4,5-11,0 x 10 9/ L. neutrofilek: 3-7 x 10 9/ L. az egyénnek leukopeniája van, ha a leukocita teljes száma sokkal kevesebb, mint 3,0 x 10 9/ L. egy személynek neutropeniája van, ha az ANC kevesebb, mint 1,9 x 10 9/ L. a neutrofilek mennyisége általában csökken, ha a leukocita száma csökken, mégis lehetséges, hogy a leukocita változatossága normális a neutropenia fennállása esetén. A fertőzés veszélye nagyobb, ha az ANC kisebb, mint 1,5 x 10 9/ L. minél alacsonyabb a neutrofilszám, annál hosszabb ideig csökken, annál nagyobb a veszély. A fertőzés valószínűleg akkor alakul ki, ha az ANC kisebb, mint 0,5 x 10 9/ L. amikor a WBC fok csökken, továbbra is csökken 7-10 napig. Amikor a vérsejtek száma valóban elérte a legalacsonyabb fokot, alacsony pontnak nevezik. Ebben az időben a szervezet a legkevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek. Nagyon fontos, hogy tegyen meg mindent lehetséges, hogy minimalizálja a fertőzés kockázatát, valamint kap kezelést azonnal, akkor is, ha csak úgy gondolja, hogy van egy fertőzés.

A Neutropenia Forrásai

A Neutropenia örökletes vagy szerzett, okai többszörösek (autoimmun, sugárkezelés, gyógyszerek stb.), súlyossági foka jelentősen eltér, a rendkívül enyhétől a nagyon súlyosig, és halálos kimenetelű is. Az extrém neutropenia rendszeresen a rákellenes terápiából származik. Leukopenia valamint neutropenia lehet előidézni a következő elemeket tartalmazza: sugárkezelés; sugárkezelés; bizonyos szerves gyógyszerek, mint például interleukin 2 (aldesleukin, proleukin) és rituximab (Rituxan); csontvelő állapot, mint a leukémia. A leukocitaszám alacsonyabb lehet, ha a kemoterápiát a sugárkezeléssel egyidejűleg végzik, vagy ha a csontvelő hatalmas helyei vannak a sugárkezeléssel kezelt helyen.

A Neutropenia Tünetei

A Neutropenia TüneteiA Leukopenia, valamint a neutropenia nem okoz tüneteket. A rákos sejtekkel rendelkező egyének általában megtudják, hogy leukocitaszám alacsony a vérvizsgálat során, vagy amikor fertőzést kapnak. A fertőzés a test szinte bármilyen összetevőjében kezdődhet, azonban sok kezdődik a bőrben, a nyálkahártya rétegekben, az emésztőrendszerben vagy a légzőrendszerben. A fertőzés egyik legjellemzőbb tünete és jele: láz, valamint hidegrázás; duzzanat és bőrpír; vörös vagy fehér elváltozások és plakkok a szájban; torokfájás; erős köhögés vagy súlyos légzéshiány; kellemetlen érzés vagy érzés, amikor peing vagy rossz szagú vizelet; hasmenés; kellemetlen érzés, fájdalom vagy duzzanat a végbélben; váladékozás vagy genny vágásból, sérülésből, vágásból, vénás hozzáférési eszközből vagy csatornából, vagy fájdalom vagy duzzanat ezen a területen; viszketés vagy szabálytalan ürítés a hüvelyből. A láz bizonyos esetekben a fertőzés egyetlen jele, mégis az embernek fertőzése lehet anélkül, hogy magas hőmérséklete lenne vagy lehűlne. Vegye le a hőmérsékletet szájon át vagy a kar alatt. Használhat fül (fül) termosztátot is. Ne vegye be a rektális hőmérsékleti szintet, mivel ez vérveszteséget vagy fertőzést okozhat az anális helyen.

A Neutropenia Orvosi Diagnózisa

A leukopeniát és a neutropeniát általában teljes vérkép (CBC) alapján diagnosztizálják. Lehet csontvelő cél, valamint biopszia is, hogy kitaláljuk a leukopenia vagy neutropenia kiváltó okát. Ha az egészségügyi csapat feltételezi, hogy fertőzése van, akkor: kérdéseket tesz fel a tapasztalt jelekkel, valamint az elvégzett gyógyszerekkel és kezelésekkel kapcsolatban; végezzen fizikai vizsgálatot; vegye fel a hőmérsékletét. Minden bizonnyal vér – vagy vizeletvizsgálatokat is vásárol, vagy mintákat vesz bármilyen más lehetséges fertőzési helyről. A mintákat a laboratóriumba küldik tenyésztésre, valamint érzékenységi vizsgálatokra. A tenyészet, valamint az antibiogram lehetővé teszi a baktérium típusának kifejlesztését a fertőzés eredetén (mikroorganizmus, fertőzés, gomba, protozoon vagy parazita). A fertőzés kiváltó okának megértése segít az egészségügyi csoportnak azonosítani a leghatékonyabb terápiás alternatívát. Az egészségügyi csoport kérheti a mellkas röntgen, ha úgy gondolják, hogy tüdőgyulladás. Lehet továbbá alávetni más képalkotó vizsgálatok alapján a kórtörténet, valamint az eredmények egy szűrés.

Gyógyszerek Neutropéniás Személy Számára

Gyógyszerek Neutropéniás Személy SzámáraA következő gyógyszerek segíthetnek a leukocita számának növelésében. Segíthetnek a fertőzés kockázatának csökkentésében vagy kezelésében is. Fészket stimuláló tényezők: a kolónia stimuláló szempontjai egyedülálló gyógyszerek, amelyeket fejlesztési tényezőknek neveznek. Ezek serkentik, vagy támogatás, a csontvelő, hogy a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, valamint a vérlemezkék. Különböző típusú növekedési elemek miatt a csontvelő megváltoztatja típusú vérsejtek.

A granulocita fészket stimuláló elemek (G-CSF) fokozzák a csontvelőt granulociták előállításához. A granulocita és makrofág rajstimuláló faktorok (GM-CSF) a csontvelőt granulociták és makrofágok előállítására serkentik. A granulociták, valamint a makrofágok egyfajta leukocita. A G-Csf vagy a GM-Csf bizonyos kemoterápiás gyógyszerekkel elvégezhető, hogy a csontvelő még több leukocitát hozzon létre. A filgrasztim (Neupogen), valamint a pegfilgrasztim (Neulasta) példák a G-CSF-re. Sargramostim (leucin)egy GM-CSF, hogy lehet használni, hogy segítsen csökkenteni a fertőzés veszélye, és tartsa sugárkezelés. Vényköteles antibiotikumok: az Anti-biotikumok olyan gyógyszerek, amelyek a mikroorganizmusok és más mikrobák által okozott fertőzésekkel küzdenek. Az egészségügyi csapat javasolhat anti-biotikumokat, ha a leukocita száma túlságosan csökkent, ha a fertőzés veszélye magas, vagy ha úgy gondolják, hogy fertőzése van. Egyéb fertőzésellenes gyógyszerek, például vírusellenes szerek és gombaellenes képviselők is beadhatók. A vényköteles antibiotikumok, vírusellenes szerek, valamint gombaellenes gyógyszerek beadhatók szájon át (orálisan) vagy vénával (intravénásan). Az orvosi ellátó csoport a fertőzést okozó organizmus típusa szerint választja ki a gyógyszereket. A mikroorganizmust felismerő kutatólaboratóriumi jelentések várakozásakor fel lehet ajánlani egy antibiotikumot, amely többféle baktérium ellen küzd. Ez egy széles spektrumú antibiotikum.

Megelőzés És Terápia

Az utóbbi időben kifejlesztett gyógyszereket javasolnak a neutrofilek csontvelő általi termelésének stimulálására (Neupogen, Neulasta …) és védi a testet a fertőzések megjelenésétől. Ezeket granulocita fejlődési elemeknek vagy granulocita fejlődési elemeknek nevezzük. Antibiotikumokat végeznek az opportunista fertőzések leküzdésére, valamint a magas hőmérsékletre, amely általában súlyos neutropenia esetén fordul elő. Ennek ellenére gyakran veszi őket növeli azt a veszélyt, hogy a fertőző képviselők minden bizonnyal rezisztenciát okoznak az antibiotikum kezelésekkel szemben. Jegyezze fel a fertőzés bármilyen jeleit és tüneteit orvosának vagy egészségügyi csoportjának. Ne szedjen lázas gyógyszert anélkül, hogy először konzultálna az orvosi csoporttal. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében betarthatja az intézkedéseket is. Jó személyes egészség. Ez az egyik legjobb módszer a fertőzések elkerülésére. Mosson kezet általában a nap folyamán, különösen étkezés előtt és után is megy a fürdőszobába.

Mindig vigyen magával egy apró üveg kézfertőtlenítőt, hogy megtisztítsa őket, ha nincs hozzáférése mosogatóhoz. Finoman azonban alaposan tisztítsa meg a végbélnyílás területét a bélmozgás után. Vegyünk egy meleg zuhany minden nap, szemben a meleg zuhany. A meleg zuhany kiszáríthatja a bőrt. Finoman szárítsa meg a bőrt, ahelyett, hogy erősen dörzsölné. Használjon puha sörtéjű fogkefét vagy rendezett szövetet a fogak, valamint az íny tisztításához, hogy ne irritálja a száját. Használjon tamponokat tamponok helyett a menstruáció alatt. Védje bőrét. Ha a bőr teljesen száraz vagy törött, használjon hidratáló krémet, hogy lágyítsa és segítse a gyógyulást. Az orvosi csoport vagy a farmakológus javasolhat Önnek egyet. Használjon gumi kézi takarót edények tisztításakor, családi feladatok elvégzésekor vagy kertészkedéskor. Használjon kutikula krémet vagy kutikula tisztítót, szemben a szakítással vagy vágással. Ne csípje vagy károsítsa a pattanásait. Használjon elektromos borotvát, szemben a penge borotvával, hogy elkerülje a saját csökkentését. Legyen különösen óvatos, hogy vasalás vagy szakács közben ne olvadjon el önmagában. Tisztítsa meg a vágások, valamint horzsolások azonnal kényelmes vízzel és szappannal.

Tartson kiváló általános egészségi állapotot. A csökkent fehérvérsejt-anyag terápiája: egészségügyi csoportja konkrét intézkedéseket javasolhat a rákos sejtek kezelésének eredményének csökkentésére a leukocita-számra. Ha lehetséges, elég pihenni, enni egy jól kiegyensúlyozott étrend, igyon sok folyadékot és edzés gyakran. Ha a leukocita száma alacsony, tegyen lépéseket a biztonság érdekében. Maradjon távol olyan személyektől, akiknek hűvös, influenza vagy átvihető betegsége van, például bárányhimlő, mumpsz, kanyaró vagy csempe. Tekintse át az oltást az orvosi csapatával. A rákkezelés típusától függően egyes oltásokat be kell adni, míg másokat nem. Kerülje az érintkezést olyan személyekkel, akik az utóbbi időben valós idejű oltást kaptak, például bárányhimlő, poliomyelitis vagy kanyaró. Megakadályozza csoportok, mint például a plázában, valamint a buszok, amíg a fehérvérsejtszám csökken. Kövesse a megfelelő élelmiszer-biztonsági óvintézkedéseket. Szakács a zöldségeket és a mosodai és húzza le a gyümölcsöt, hogy megszabaduljon tőlük a baktériumok jelen vannak a felületükön. Kerülje az alul főtt tojás, valamint a nyers vagy alul főtt húsok, szárnyasok, halak és tenger gyümölcsei fogyasztását. Ezek az élelmiszerek tartalmazhatnak káros mikroorganizmusokat. Az élő növények a baktériumok forrásai lehetnek. Megszabaduljon a növényektől a lakott területekről. Megakadályozza a macska vagy a madár ketrec tisztítását. Kérdezze meg egészségügyi csoportját a szexuális tevékenység bármilyen korlátozásáról, amikor a fehérvérsejt-anyag csökken.

Szólj hozzá!