A Kalcium Fontossága A Szervezetben

A Kalcium Fontossága A SzervezetbenA kalcium döntő szerepet játszik a testünkben, és általában a csontok és a fogak fejlődésével függ össze. Mindazonáltal ez messze nem az ásványi anyag egyetlen jellemzője a testünkben. Ezután többet megtudunk a tápanyag egyes tevékenységeiről a szervezetben. A kalcium számos biológiai tulajdonságban létfontosságú, és a test legbőségesebb ásványi anyaga.

Ez megközelíti, hogy vannak között 1100 g, valamint 1200 g ez a tápanyag, valamint ez a teljes, mintegy 90% marad a csontokban. A kalcium jellemzői közül kiemelhetjük az aktivitást a tapadó helyzetekben: mindezen jellemzők mellett a megfelelő kalciumfogyasztás elkerüli az olyan problémákat, mint a magas vérnyomás-mivel csökkenti a só érzékenységét-az elhízás (figyelembe véve, hogy a kalcium csökkenti a zsírtömeget), a vastagbélrákos sejtek, valamint természetesen a csontok gyengülése. Ami a csontok gyengülését illeti, ki kell emelnünk, hogy az ideális a megfelelő csontvastagság biztosítása felnőttkorban a jövőbeli szövődmények megelőzése érdekében. Tanulmányok azt mutatják, hogy az extra fogyasztás sok esetben nem hatékony, például menopauzás nőknél.

Napi Kalciumigény

Napi KalciumigényA kalcium mérsékelt hiánya a szervezetben gyakori alkalom, amely olyan jeleket okoz, mint a bizsergés, a végtagok bizsergése és az izomösszehúzódások. Ezenkívül az ásványi anyag hiányában szenvedő személy csontjai vízkőmentesítési eljáráson eshetnek át, például a csontok gyengülésén. A javasolt napi kalciumbevitel az életkor függvényében változik. A növekedési szakaszban lévő embereknek nagyobb szükségük van erre az ásványi anyagra, mivel minden bizonnyal a csontok kialakulásához használják.

Az áttétel az, hogy 9 évtől 19 évig napi 1300 mg-ot kell bevenni. 19-50 éves felnőtteknél a javaslat napi 1000 mg-ra csökken. 50 éves kor felett ennek az ásványi anyagnak a bevitt mennyiségének még egyszer meg kell emelkednie, napi 1200 mg-ot ajánlva. Megfelelő kalciumszintet érünk el a szervezetben egy jól kiegyensúlyozott étrenden keresztül. Ennek a tápanyagnak a fő táplálékforrása a tej, valamint a melléktermékei, mindazonáltal ezt a tápanyagot olyan zöldségek fogyasztásával is megszerezhetjük, mint a sötétzöld zöldségek, például a káposzta és a brokkoli. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek az ételek kevesebb kalciumot tartalmaznak: például 230 ml tej 300 mg kalciumot tartalmaz; fél bögre szakács brokkoliban csak 35 mg-ot fedezünk fel. Vigyázat: az élelmiszer nem biztosít megfelelő kalciumforrást néhány ember számára, és pótlás is szükséges. Ez igaz például a laktóz-intoleráns emberekre.”

Kalciumhiány: Következmények

Szervezetünkben a kalcium elsősorban a csontokban és a fogakban található meg, és létfontosságú a fejlődésükhöz. Ezzel a funkcióval együtt fontos ásványi anyag a vérrög, az izom összehúzódása, valamint az idegimpulzusok továbbítása szempontjából. A kalcium csak az egyik legfontosabb ásványi anyag minden korban. A követelmények azonban a test növekedésének időtartamától függően változnak, az ifjúság és a serdülőkor azok a fázisok, amelyekben az igények a legnagyobbak. Az ajánlott napi elosztása (RDA) a felnőttek általában 1000 mg. Ha a fogyasztás kevesebb, mint az ajánlott adagok minden korban és nemben, a szervezetnek figyelembe kell vennie az ásványi anyag bejutását a csontvázba, ami a csonttömeg kimerüléséhez, vagyis a csontsejtek elvesztéséhez vezethet. A kalciumhiány különféle egészségügyi problémákat válthat ki, például csontbetegségeket (osteoporosis, angolkór vagy osteomalacia), többek között a gyomor tranzitjának változásait.

Kalciumhiány KövetkezményekMilyen élelmiszerek gazdag kalciumban? A tej és melléktermékei jó forrást jelentenek. Mindazonáltal ők nem az egyetlenek, és ez nagyon lehetséges, hogy ezt az ásványi anyag fogyasztásával más élelmiszerek, mint például a sötétzöld leveles zöldségek (spenót, káposzta, brokkoli …), valamint szárított gyümölcsök (mandula, valamint mogyoró). Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a tejtermékekben található kalcium az egyik leggyorsabban felszívódik a szervezetben, vagyis magas a biológiai hozzáférhetősége, ha ellentétben áll azzal, ami más élelmiszerekben található. Az ásványi anyag felszívódásának hatékonyságát különböző szempontok befolyásolják. Például a D-vitamin kulcsfontosságú tápanyag a kalcium béltraktus felszívódásához. Ez elsősorban által generált napfény, de vannak emellett élelmiszerek gazdag D-vitamin, mint például a zsíros halak (lazac, szardínia …) és tojást is.

A Kalcium Forrásai: Ismerje Meg Az Ásványi Anyagokban Gazdag Egészséges És Kiegyensúlyozott Ételeket!

Még születésünk előtt, még mindig az anya hasában, az öregedésig, a kalcium hatékony ásványi anyag, amelynek rendszeresen léteznie kell az életünkben. Akár a csontok, a fogak és az izomtömeg erősítése, akár a túlzott súly megelőzésének növelése érdekében, ez az anyag, amelyet az egyik legváltozatosabb élelmiszerben fedeztek fel, megfelelő mennyiségben és mindenki táplálkozási igényeinek megfelelően kell bevenni. A kalcium olyan tápanyag, amely a test számos funkciójában működik, a csontfejlődéstől, a magas vérnyomás szabályozásától és a tartós és örökletes betegségek elkerülésétől. Bianca Pires táplálkozási szakember szerint az ásványi anyag rendkívül fontos az egészségünk szempontjából, és bár a legmagasabb koncentrációja a tejben és a származékokban van, a halakban és néhány zöldségben is megtalálható: „a kalcium kulcsfontosságú tápanyag, amely olyan biológiai jellemzőkben szükséges, mint az izomösszehúzódás, a mitózis, a véralvadás, az ideg-vagy szinaptikus impulzus átvitele, valamint a vázrendszer szerkezeti támogatása. Számos kutatás kimutatta, hogy a kalciumfogyasztás elkerüli az olyan állapotokat, mint az osteoporosis, a magas vérnyomás, a túlzott súly, valamint a vastagbélrák” – tárgyalja a szakember, aki az alábbiakban megemlíti azokat az ételeket, amelyekben jó mennyiségű kalciumot lehet találni. Ezt nézzétek!

Egészséges És Kiegyensúlyozott Élelmiszerek Gazdag Kalcium

Tej: a mindennapi élet egyik leginkább jelen lévő étele, a tej csodálatos kalciumforrás a testünk számára. Ezenkívül az An és B komplex vitaminokat és ásványi anyagokat, például magnéziumot, cinket, szelént és foszfort is tartalmaz, amelyek felelősek a szervezet immunrendszerének erősítéséért, a látás javításáért és a bőr egészségének és wellness-jének javításáért. Sajt: a tejszármazék a nap különböző időpontjaiban, a reggelitől az éjszakai snackig terjedhet. Fehér sajt, minas, túró, ricotta, standard vagy egyéb választott, szinte azonos mennyiségű kalcium a make-up, így az azonos egészségügyi előnyeit az ásványi, változó csak a kalória-és zsírfogyasztás. Kelkáposzta: a sötétzöld zöldség szintén szerepel az élelmiszerek fontos kalciumforrásainak listáján. Sokoldalú, egészséges és nagyon finom, a zöldség gazdag A -, C -, K-és B-vitaminokban, amelyek a test étrendi egyensúlyára hatnak, és megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását. Tofu: nagyon gyakori a vegetáriánus és vegán ételek, tofu szállít sok a követelmény az ásványi emberek, akik nem fogyasztanak kisállat termékek. Ez egy jó forrása a fehérje, a kálium és a D-vitamin, ható megállítani vérszegénység, ellenőrzés a vér koleszterinszintjét és előnyös cardio egészség.

Egészséges És Kiegyensúlyozott Élelmiszerek Gazdag KalciumSpenót: nagyon tápláló, spenót gazdag vitamin, C, B és K, valamint a vas, magnézium, kálium és nátrium található a make-up. A zöldség elősegíti a kiváló emésztést, segíti a zsírégetést, fokozza az immunrendszert, és elengedhetetlen az agy egészségének, mely kiváló memória, fókusz, valamint elkerülve feltételek, mint az Alzheimer-kór. Brokkoli: a C-vitamin, az élelmi rostok, valamint az ásványi anyagok, például a cink, a magnézium és a vas, valamint a kalcium, a brokkoli kiváló étel az élelmiszer-stratégiánk összeállításához. Gazdag anti-oxidánsok, a zöldség jár a rákos sejtek elkerülésére, segít kezelni a magas vérnyomás, és ez teszi a bőr egészséges és kiegyensúlyozott, valamint a fiatal hosszabb ideig. Joghurt: a rendelkezésre álló legsokoldalúbb ételek közül a joghurtban van néhány laktózmentes csakúgy, mint az alacsony zsírtartalmú változatok, azok számára, akik jártasak vagy intoleránsak a vegyülettel szemben. A kellemes vagy sózott előkészítő munkában, sőt a snackek összetételében is a joghurt kiváló kalciumforrás, valamint a probiotikumok, amelyek felelősek a béltranzit elősegítéséért, valamint a jó élelmiszer-emésztés elősegítéséért. Fehér bab: valóban szokásos az egészséges gasztronómiában, a fehér bab olyan élelmiszer, amely gazdag az egészségünk fontos tápanyagaiban, mint például az egészséges fehérje, a B-vitamin, a rost és a vas. Ízletes, az étel növeli a nagy véráramlást, a csontok megerősítésére, valamint a sovány tömeg kialakulására hat.

Szólj hozzá!